Omgaan met verschillende Gedragsstijlen van Medewerkers in de Zorg en Tech
Hoe kun je als manager omgaan met verschillende gedragsstijlen van medewerkers in de zorg en Tech, vooral als je je misschien niet bekwaam voelt of hier misschien juist meer in wilt leren? Stel je voor dat je een team leidt met zowel hypergedreven tech-experts als passieve zorgmedewerkers. Voel je je bedreigd, raak je in paniek of zie je het als een kans om te groeien? Deze vragen komen vaak voor, en in dit artikel beschrijven we hoe je hiermee kunt omgaan en voorbeelden van effectieve strategieën.
Iedere werkplek bestaat uit een diversiteit aan gedragsstijlen. In de zorg en tech kom je vaak gedreven medewerkers tegen die continu streven naar verbetering en innovatie. Aan de andere kant zijn er ook passieve medewerkers die zich meer op de achtergrond houden en minder initiatief tonen. Het aansturen van deze verschillende stijlen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste benadering kun je ervoor zorgen dat iedereen zijn unieke waarde aan het team toevoegt. Klik op deze link als je niet kunt wachten en de conclusie van dit artikel wilt lezen.
Waarom zo moeilijk?
Het kan uitdagend zijn om met verschillende medewerkers om te gaan omdat ze verschillende behoeften en motivaties hebben. Gedreven medewerkers kunnen bijvoorbeeld een bron van inspiratie zijn, maar ook stress en competitie veroorzaken binnen het team. Passieve medewerkers kunnen stabiliteit bieden, maar ook als onverschillig worden ervaren. Als manager kun je het lastig vinden deze uiteenlopende energieën te balanceren, vooral als je misschien minder goed bent in coachen, gesprekstechnieken of negatieve ervaringen hebt gehad met teamleden in het verleden.
Voorbeelden van echte problemen:
- Gedreven medewerkers die anderen inspireren: Bijvoorbeeld een tech-medewerker die continu nieuwe projecten opstart en teamleden aanmoedigt om creatief te denken en innovatieve oplossingen te vinden. Dit kan een struggle zijn voor de manager die moeite heeft om gelijke tred te houden met de snelheid en energie.
- Passieve medewerkers die stabiliteit brengen: Een verpleegkundige die door zijn rustige en consistente werkhouding een betrouwbaar ankerpunt vormt voor het team en zorgt voor een stabiele werkomgeving. Dit kan een uitdaging zijn voor de manager die meer initiatief en proactiviteit wil zien.
Beoordeel objectief of een medewerker goed functioneert
- Verzuimcijfers: Een lager ziekteverzuim duidt vaak op een tevreden en betrokken medewerker.
- Productiviteit: Verhoogde output en efficiënte werkprocessen zijn tekenen van goed functionerende medewerkers.
- Feedback van collega’s: De mening van directe collega’s kan inzicht geven in de samenwerking en teamdynamiek.
- Doelstellingen behalen: Het vermogen van een medewerker om gestelde doelen binnen een bepaalde termijn te bereiken.
- Klanttevredenheid: Positieve feedback van klanten kan een indicatie zijn van de effectiviteit en professionaliteit van de medewerker.
Strategieën voor het aansturen van gedreven medewerkers
- Geef verantwoordelijkheid: Laat hen leiding nemen over projecten waar ze gepassioneerd over zijn.
- Bied uitdaging: Zorg voor constante groei- en ontwikkelingsmogelijkheden.
- Erken prestaties: Waardeer hun harde werk en resultaten openlijk.
- Creëer een competitieve omgeving: Gebruik hun drang naar excelleren om gezonde competitie binnen het team te stimuleren.
- Bied flexibiliteit: Sta toe dat ze hun werk op hun eigen manier doen, zolang de doelen worden bereikt.
Strategieën voor het aansturen van passieve medewerkers
- Begrijp hun drijfveren: Praat met hen om te begrijpen wat hen motiveert en waar hun interesses liggen.
- Creëer een veilige omgeving: Moedig hen aan om ideeën te delen zonder angst voor kritiek.
- Bied ondersteuning: Geef hen de tools en begeleiding die ze nodig hebben om meer initiatief te tonen.
- Stel duidelijke doelen: Zorg ervoor dat ze weten wat er van hen verwacht wordt en welke stappen ze moeten nemen om die doelen te bereiken.
- Vier kleine successen: Erken en waardeer zelfs de kleinste stappen vooruit, om hen te motiveren verder te gaan.
Leren van medewerkers
In plaats van je bedreigd te voelen door de capaciteiten van je medewerkers, zie het als een kans om van hen te leren. Gedreven medewerkers kunnen nieuwe inzichten en innovaties brengen, terwijl passieve medewerkers vaak een ander, soms stabieler perspectief bieden. Gebruik deze dynamiek om je eigen leiderschapsvaardigheden te verbeteren en een cultuur van continue verbetering te stimuleren.
VSO of samenwerking?
Een VSO is bijna nooit de oplossing, tenzij er een wettelijke dringende reden is zoals geweld of fraude. Anders ligt het probleem vaak in het gebrek aan capaciteit om goed met mensen om te gaan en samen te werken. Het is belangrijk om eerst te evalueren of er mogelijkheden zijn om de medewerker te ondersteunen en te ontwikkelen. Dit kan resulteren in een loyaler en effectiever teamlid.
Een VSO aanbieden
Het is belangrijk te benadrukken dat je niet zomaar iemand een VSO kunt aanbieden omdat je het moeilijk vindt om met die persoon om te gaan. Dit is niet alleen ongepast, maar juridisch gezien is het ook niet toegestaan. Naast dat er objectieve beoordeling over het functioneren moet plaatsvinden, moet er een duidelijk verbetertraject plaatsvinden, waarbij je de medewerker helpt om zijn of haar functioneren te verbeteren. Pas als er na dit traject geen verbetering is, kan er via de kantonrechter een VSO worden aangeboden.
Conclusie
Het effectief managen van verschillende gedragsstijlen binnen de zorg en tech vereist begrip, flexibiliteit en geduld. Door te focussen op individuele sterktes, gemeenschappelijke doelen en een ondersteunende omgeving, kun je als manager niet alleen de prestaties van je team verbeteren, maar ook je eigen leiderschapskwaliteiten versterken.
Boek Nu Jouw Teambuilding
Ben je klaar om de uitdaging aan te gaan? Boek nu 'Geheime Missie' voor jouw team en ontdek hoe jullie samen sterker kunnen worden. Teambuilding voor grote groepen of kleine groepen. Klik op de knop hieronder om meer informatie te ontvangen of direct te reserveren. Wacht niet langer en geef je team de kans om te groeien!